Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Framaši iz Fojnice u posjetu Beogradu

Prošloga vikenda mladi grada Beograda imali su priliku upoznati duhovnost franjevaca kao i rad i djelovanje same Frame kroz druženje s mladima iz Bosne i Hercegovine, iz Fojnice.
U nedjelju, 15. listopada, u crkvi sv. Ante u Beogradu, framaši iz Fojnice pod misnim slavljem položili su svečana obećanja. Pristanak za učlanjenje u Framu Fojnica izrazilo je tridesetak mladih, a misno slavlje predvodio je fra Božidar Štrkalj, duhovni asistent Frame Fojnica.
Umjesto propovijedi, fra Božidar je čestitao novim članovima Franjevačke mladeži i potaknuo ih da po uzoru na svetoga Franju koračaju hrabro i ustrajno. Uslijedila je obnova krsnih obećanja, nakon što su svi poimenično izrazili suglasnost uz prigodnu molitvu i obrazac.
Na kraju misnog slavlja fra Ilija Alandžak, gvardijan samostana sv. Ante, zaželio je dobrodošlicu svima i istaknuo kako su među gostima bili i mladi iz grada Beograda koji su potencijalni kandidati za osnivanje Frame u Beogradu. Duhovni asistent Frame istaknuo je važnost tradicije zajedničkog i svečanog slavlja uvođenja novih članova u Framu, kao zajednicu franjevačke mladeži; sam odabir mjesta opisuje kao nagradu framašima koji su se proteklih godinu dana aktivnije uključili u svoju zajednicu i raznim akcijama pridonijeli organizaciji ovog izleta. Navodeći prijateljstvo i gostoprimstvo franjevačkog samostana u Beogradu kao i fra Ilije Alandžaka kao jedan od aspekata njihovog dolaska.
Sara Bošnjak, jedna od framašica, istaknula je kako je ovo putovanje prije svega rezultat zalaganja framaša koji su svojim radom i aktivnim sudjelovanjem doprinijeli da se ovo putovanje iz misli pretvori u djelo. Ona je navela i svoje osobno iskustvo u Frami koje je pridonijelo njenom daljnjem razvoju, prije svega kao niti koja privlači mlade, ističe druženja, zajednički rast u duhovnom smislu, ali i mogućnosti koje Frama pruža kroz razne projekte koji su organizirani na području Bosne i Hercegovine. 
M. A. K.
 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika